Taktinio urbanizmo taikinys – dailininko Antano Žmuidzinavičiaus paslaptingasis sodelis

Square

Penktadienį, spalio 30 d. Antano Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje (V.Putvinskio g. 64) vyks Landšafto dizaino festivalio organizuojamas susitikimas-dirbtuvės „Taktinis urbanizmas – Kiemas nr. 3“. Renginio metu kūrybingi vietos gyventojai ir miesto svečiai kurs dailininko A. Žmuidzinavičiaus sodo tvarkybos vizijas.

Taktinis urbanizmas – kukliais resursais besiremianti veikla, gydanti urbanistines rūdis ir gerinanti miestovaizdį, skatinanti reikšmingus pokyčius miesto bendruomenių gyvenime ir katalizuojanti miestų erdvių atgyjimą. Tai yra alternatyva didelėms, valdžios inicijuotoms intervencijoms, kurios paprastai reikalauja didelių valdžios investicijų ir kantrybės įveikiant nesibaigiančias biurokratines kliūtis.

Tarpdisciplininių dirbtuvių tikslas – sukurti dailininko A. Žmuidzinavičiaus sodo konceptualią viziją, kuri padėtų nubrėžti sodo ir memorialinio muziejaus kiemo tvarkymo ir vystymo gairės. Dirbtuvėse koncepciją kurs skirtingų sričių ekspertai – architektas Algimantas Grigas, tapytoja Milda Gailiūtė, baldų dizaineris Dainius Lanauskas, želdinių specialistė Rasa Povilionienė, šviesų dizaineris Mantas Bartusevičius ir apšvietimo specialistas Deividas Siniavskis [Disco4U], vandens valdymo sistemos ir  gamtovaizdžio specialistas Vladimiras Eicher-Lorka, garso menininkas Donatas Bielkauskas-Donis. Kartu su komanda dirbs Antano Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejaus vadovė Jurgita Rimkutė-Vainiuvienė, Landšafto dizaino festivalio organizatorė Ingrida Vainauskienė, landšafto architektė Vaida Vaitkutė Eidimtienė, VDU Botanikos sodo vadovas Nerijus Jurkonis ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ kuratorius Gediminas Banaitis-Skrandis.

Norėdami stebėti ir įsitraukti į susitikimą-dirbtuves, galite tai padaryti jums patogiu laiku nuo 14:00 iki 18:00. Būtina registracija https://bit.ly/3odRoWO

V. Putvinskio g. 64, Kaunas
2020 10 30
Nuo 14 iki 18 val.

***

Dailininko Antano Žmuidzinavičiaus sodas buvo viena iš mylimiausių tapytojo atokvėpio vietų. Nesvarbu koks būdavo metų laikas savo rytus (apie 7 val.) A. Žmuidzinavičius praleisdavo sode. Stebėdavo augalus, kvėpuodavo grynu oru, džiaugėsi ramybės akimirkomis, tyla ir žaluma.

Ypatingo sodininkavimo tradicijos A. Žmuidzinavičių šeimoje nebuvo. Dailininko akis džiugino viskas. Ir taip vadinami „kilmingesni“ augalai (rožės, lietuviškos rūtos, nuostabieji vijokliai, – kamsis ir glicinija, neįtikėtino aukščio ir žiedų grožio daturos ), ir paprasti lietuviški apyniai, derlių sunokinę keli pomidorai, ramunių, nasturtų žiedai.

Sodo teritorija, esanti dabartinėje V. Putvinskio gatvėje, istoriškai taip pat yra ypatinga vieta Kauno mieste. Pakopomis į kalną suformuotas žemės sklypas anuomet atitiko ir gatvės pavadinimą, – Kalnų. Įdomi ir svarbi dar viena detalė. Pagalbinės ūkinės patalpos ir laiptai, kuriais yra patenkama į sodą, buvo suprojektuoti garsaus tarpukario architekto – Stasio Kudoko, kurio darbai svariai prisidėjo prie nepriklausomos Lietuvos moderniosios architektūros suklestėjimo.