10-asis pokalbis – „Taktiniai klausimai“ kartu su aplinkos dizaino specialistu Tautvydu Gursku

Square
Landšafto dizaino festivalis baigia dešimties virtualių pokalbių „Taktiniai klausimai“ sesiją. Paskutinis 2020 metų programos pašnekovas – aplinkos dizaino specialistas, agronomas, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos lektorius, apželdinimo įmonės „Žali sodai“ įkūrėjas Tautvydas Gurskas/ Kalbiname apie vertikalųjį želdinimą.
***

Kas yra vertikalūs sodai?

Vertikalus želdinimas skiriasi nuo paprasto tuo, kad mes želdiname sienas ir tam naudojame želdinius, ne standartiškai vijoklinius, o naudojame paprastus augalus, kurie auga dirvoje. Juos sodiname į vazonus ir dėliojame į žalią sieną.

Iš kokio poreikio kilo vertikalaus želdinimo sprendimas?

Pirmiausiai vertikalaus želdinimo idėja gimė kaip dizaino sprendimas. Pirmieji prancūzai sugalvojo. Vienas žmogus pirmiausiai ėmė dėlioti augalus nuo palangių ant sienų. Sudėliotą augalų paveikslą pastebėjo draugai ir paprašė tokį gėlių paveikslą atkartoti jų kavinėje tik tam naudoti prieskoninius augalus, kuriuos čia pat užpylus karštu vandeniu galėjo panaudoti arbatai, arba naudoti salotoms ir panašiai. Žmonės, pamatę tokią sieną, masiškai ėmė norėti panašių pas save namuose, ofisuose, kavinėse…

Koks tokių sienų ryšys su „vertical farming“?

Vienu atveju siekiama gauti vienokią naudą, t.y. kuo didesnį derlių į tam tikrą ploto vienetą, o kitu atveju gaunamas geresnis, gaivesnis oras, vienodesnė santykinė oro drėgmė, sugeriamas garsas.

Žalias sienas darome informatikų ofisuose, kur daug kompiuterių, sausas oras, daug žmonių, nėra kur akių pailsinti. Jei fone kažkur yra žalia vertikali siena, tai tikra atgaiva akims. Tie, kas tokias sienas turi savo biuruose, sako, kad dėl žalios sienos ypač ryte įėjus į patalpą labai jaučiasi gaivus oras.

Kaip Lietuvos kontekste tai prigyja? Ar žmonės domisi?

Domėjimasis Lietuvoje nors ir lėtai, tačiau auga užtikrintai. Žmonės keliauja, pamato užsienyje ar poilsio namuose ir grįžę nori tokias pat įsirengti namuose. Informacinių technologijų žmonės mato daugiau – jie daug gyvena virtualiame pasaulyje. Todėl jie kai skambina, sako: „žinome seniai, kad yra ir labai to norime.“

Ar galima vertikalųjį želdinimą pritaikyti senamiesčio kiemuose, kur mažai vietos? Ar tai draugiška paveldui?

Na, paveldui gal nelabai draugiškas vertikalus želdinimas, nes jeigu ten yra saugomi objektai, ypatingos plytos, tai jas uždengi augalais nėra gerai. Žaliąja siena galima atskirti teritoriją tarp žmonių, tarp suolelių. Tokią sienelę su dekoratyviais ar prieskoniniais augalais būtų tikrai smagu atrasti senamiestyje, ją nusifotografuoti. Žalia sienelė mieste sugers taršą, triukšmą, suteiks žalią foną. Mums teko įrenginėti žemuogių sienelę, ant kurios buvo labai daug uogų, nes jos gavo daug saulės ir jas sunkiai pasiekdavo kenkėjai, o einant pro šalį stipriai kvepėdavo žemuogės.

Kokie augalai tinka žaliosioms sienoms? Su kokiais iššūkiais susiduriate?

Naudojami bet kokie augalai, geriausia nesumedėję, žoliniai. Reikalingas laistymas, drenažas. Svarbu atsižvelgti į augalo poreikius saulės šviesai, pavyzdžiui, minėtoms žemuogėms reikia daug saulės.

Kiek priežiūros reikalauja žalia sienelė, esanti jums už nugaros?

Ši sienelė laistoma vieną kartą per mėnesį, t.y. pripildomos vandeniu vazonų lėkštelės. Viršutiniai augalai nesunkiai pasiekiami kopėčių pagalba. Yra panašių sienelių, kur atsukamas vandens kranelis viršuje ir vanduo pasiskirsto per visą sienelę tolygiai, tad užtenka tik paleisti vandenį viršuje.

Kas mėnesį reikia nurinkti pageltusius, peraugusius lapus, jeigu reikia, pakirpti – „suteikti šukuoseną“.

Kokie žmonės dažniausiai pasirenka vertikaliai apželdintą sienelę?

Kūrybingi, mėgstantys augalus ir galbūt aktyvesni, daugiau keliaujantys, nes sienelę užtenka palaistyti kartą per mėnesį ir netgi šį procesą galima kompiuterizuoti, t.y. išvažiavus ilgesniam laikui nereikės prašyti draugų, giminių, kad prižiūrėtų jūsų augalus, o grįžę rasite juos sveikus, vešlius.

Per kiek laiko sumontuojama tokia žalia sienelė?

Per vieną dieną.

Tai kodėl jos taip mažai paplitę?

Gal vis dar yra baimių dėl konstruktyvo, nes galvojama, kad po juo siena drėks, tačiau jokiais būdais nieks negamina tokio konstruktyvo, kuris kenktų sienai, namams. Gal ne visi nori tiek gėlių? Gal užtenka kai kam vieno vazono su gėle? Kita vertus, minimalistiniam stiliui puikiai tinka tokios žalios sienos.

Kokios galimybės tokias sienas įrengti balkonuose?

Balkono visos sienos galėtų būti apželdintos tiek dekoratyviomis, tiek valgomų žolinių augalų sienomis. Reikia prisiminti, kad tokios sienos turi būti laistomos, tai arba jas liejame rankomis, arba atsivedame vamzdį, prijungiame kompiuterį ir šį procesą automatizuojame. Svarbu žinoti galimas apkrovas sienai, šiuo atveju galiu pasakyti, kad vienas kvadratas sveria maždaug 40 kg.

Tai tokias sieneles galima tiek viduje, tiek lauke įsirengti?

Taip, tačiau Lietuvoje, dėl mūsų žiemų, mes dažniausiai jas įrenginėjame viduje. Pati žiema nėra baisi, labiausiai augalas nukenčia kovo mėnesį, kai saulė jau šildo, o mes laistyti dar negalime, nes dieną pliusinė temperatūra, naktį minusinė, tad vanduo sušąla, šaknys negali pasiimti vandens, nors antžeminė dalis jau pabudusi.

Kokia nauda žaliųjų stogų?

Vienareikšmiškai pirmiausia tai yra oro išgryninimas. Galima surinkti lietaus vandenį ir juo laistyti tokias sienas, beje augalams tai labai patinka, nes lietaus vanduo yra minkštas. Ir žinoma, tai kuria mikroklimatą mieste, kuris duoda milžinišką pridėtinę vertę. Žinau, kad didmiesčiuose, tokiuose kaip Londonas, Paryžius, darant bet kokią rimtesnę būsto rekonstrukciją, privaloma įrengti žalią erdvę, kuri valytų miesto orą, ir dažniausias sprendimas, tokiu atveju, būna žalioji siena.

Žmones nuo tokių inovatyvių dalykų taikymo savo buityje stabdo nežinojimas ir baimės. Per šiuos slenksčius perlipus, į ką pirmiausiai kreiptis, nuo ko pradėti tai įgyvendinti?

Pirmiausia reikėtų kreiptis į specialistus ir sužinoti, ar toje vietoje galima įrengti žalią sieną, kokie ten augalai gali augti. Labai svarbi šviesa – jeigu toje vietoje nepakanka saulės šviesos, tuomet rekomenduojame įsirengti papildomą apšvietimą. Tai ypač aktualu žiemą, nes pas mus tamsusis paros laikas labai išsitęsia ir tai augalo dekoratyvumui nepadeda. Todėl žiemą reikėtų augalus apšviesti papildomai, paliekant jiems ilsėtis 4-5 val. per parą. Norint žalios vertikalios sienos, geriausia ją susiprojektuoti dar prieš pradedant remontus ar statybas, tuomet paskaičiuojamos apkrovos, atvedamas vanduo, drenažas, apšvietimas, netgi įrengiamas tręšimo mazgas. Tai leistų sienai automatiškai pasilaistyti, pasitręšti ir liktų tik šukuoseną paformuoti.

Ar sudėtinga žalias sienas įrengti senuose būstuose?

Nesudėtinga visiškai. Galima įrengti mobilias žaliąsias sienas, ant ratukų, kurios tarnautų kaip pertvara naujoms erdvėms skubiai suformuoti, pavyzdžiui, restorane ar ofise atitveriant suformuojama, tarkime, susirinkimų erdvė.

Kaunas Žalioji Europos sostinė. Ar įmanoma ja tapti, gal ko trūksta?

Aš manau, kad Kaunas jau yra gražus ir pakankamai žalias. Kai kurias vietas galima būtų dar šiek tiek pažalinti, ir jau tada iškėlę vėliavą galėtume garsiai šaukti, kad esame žaliausi ir gyvename sveikiausioje aplinkoje, turime geriausią orą ir kviečiame visus apsilankyti. Tokias svajones galima išpildyti, tereikia visiems pasitarti, pasiplanuoti, pasiprojektuoti. Mums to pavydėtų ne vienas iš didmiesčio atvažiavęs žmogus.