FESTIVALIO ATIDARYME – DUOKLĖ MEDŽIUI

Square

Daugiau nei dvi savaites truksiančią festivalio MAGENTA programą rugsėjo 9 d. pradės muzika pagardintas atidarymo renginys, vyksiantis ant vieno iš dizaino kūrinių. Kompozitorė ir muzikantė Toma Čepaitė muzikinę programą atliks nuo „scenos“, kurią sudarys svečių iš Lenkijos „Bud Cud“ ir Algimanto Grigo bendras skulptūrinis kūrinys „Shadow of the missing tree“.

„Shadow of the missing tree“ – mobili instaliacija, kuri festivalio metu skirtingose Kauno vietose kreips dėmesį į žalumos trūkumą viešoje erdvėje ir jos poveikį gyventojų ateičiai. „Kai trūksta žalumos, viešosios erdvės ir aikštės tampa nedraugiškos naudotojams – jos yra labiau užterštos ir dulkėtos, vasarą – karštos ir tvankios, per smarkias liūtis prasčiau sugeria drėgmę“, – teigia „Bud Cud“ kūrėjai Mateusz Adamczyk ir Agata Wozniczka, mobiliais dirbtiniais šešėliais primindami medžių reikšmę mūsų gyvenime.

Kūrėjai siekia atkreipti dėmesį į tai, kad be atodairos šalindami žalumą iš miestų, patys iš savęs atimame sveikatą ir ateitį. „To, kas prarasta, dirbtinai nesusigrąžinsime, tad prieš priimant sprendimą verta prisiminti medžių naudą – jie iš aplinkos sugeria anglies dioksidą, kaitrią dieną iki 7 °C sumažina aplinkos temperatūrą, perneša vandenį į atmosferą, apsaugo nuo triukšmo, kaitrių saulės spindulių ir taršos, daro miestus draugiškesnius, o jų gyventojus – laimingesnius“, – teigia kartu su lenkais projektą kuriantis Algimantas Grigas.

Dirbtiniame trūkstamų medžių šešėlyje muzikinę atidarymo programą atliks kompozitorė Toma Čepaitė. Elektroakustinės muzikos projektą „Audiomitologija“, kurio sapningus garsovaizdžius įkvėpė lietuvių sakmės ir padavimai, muzikantė kuria iš atpažįstamų garsų, juos transformuodama į neįprastus, nebeatpažįstamus skambesius, nubraukdama ribą tarp tikrovės ir mito, tarp žmoniųs pasaulio ir anapusybės. „Audiomitologijos” padavimai pasirinkti pagal savitą seką, grįstą senovės baltų pasaulio suvokimu ir Pasaulio medžio principu (požemis – žemė – dangus). Tad klausydamiesi nuo pradžios iki pabaigos, apkeliausite mitinį pasaulį iš požemio iki dangaus ir atgal.

Festivalio pradžia – rugsėjo 9 d. 19:00, M. K. Čiurlionio dailės muziejaus prieigose [V. Putvinskio g. 55, Kaunas].