„WILD BITS“ PARODOS ATIDARYME – BESISUKANTI RAUDONDVARIO DVARO ŽEMĖ

Square

Nuo rugsėjo 10 d., šeštadienio, 16:00 val. Raudondvario dvaro parke atveriama technologinio meno lauko paroda „Wild Bits“. Paroda – sėkmingas „Kaunas 2022“ ir „Tartu 2024“ partnerių bendradarbiavimo rezultatas, landšafto dizaino festivaliui MAGENTA ir meno bei technologijų ūkiui MAAJAAM atrinkus tris įspūdingus kūrinius ir juos „įžeminus“ Raudondvario parke.

Parodos atidarymo metu muzikinį garso takelį sugros eksperimentinių, psichoakustinių manipuliacijų, grynų dažnių, triukšmų ir minimalistinių ritmų meistras Gintas K. Atidarymui paruoštas konceptualus ir kantraus klausymosi reikalaujantis audio darbas stebins kompozicijomis, garsų mikrostruktūromis ir jų sekomis, garso masėmis ir jų fragmentais.

Meno ir technologijų ūkio „Maajaam“ rezidencijų ir parodų programa, kurios kulminacija – 2024 m. vasarą kalvotame Pietų Estijos kraštovaizdyje vyksianti didelė lauko paroda, yra „Tartu – Europos kultūros sostinė 2024“ pagrindinės programos dalis.

Raudondvario dvaro parke festivalis MAGENTA parodoje „Wild Bits“ pristato trijų menininkų – „heidundgriess“, Julijono Urbono ir Timo Toots – instaliacijas.

Menininkų duetas iš Vokietijos „heidundgriess“, nuo 2011 m. daugiausia dirbantis tarpdisciplininio instaliacijų meno srityje, pristato kūrinį „Aukštyn žemyn“ – instaliaciją ir intervenciją, sudarytą iš 5 valdomų pripučiamų vamzdžių, kurie kyla ir krenta reguliariais intervalais. Atkreipdami dėmesį į tai, kaip žmonės visame pasaulyje braunasi į gamtos ciklą, kūrėjai kelia klausimą dėl gamtai primetamo nenatūralaus ciklo ir ragina žiūrovus pamąstyti, ar žmonių valdomas miškas vis dar yra patraukli ir tinkamai veikianti buveinė ir kokių padarinių tai ilgainiui turės.

„Vejos centrifūga“ – menininko, dizainerio, tyrinėtojo, inžinieriaus, Lietuvos kosmoso agentūros įkūrėjo Julijono Urbono sukurtas besisukantis vejos lopinys. Po žole paslėpta platforma suka 5 m skersmens velėnos diską. Veikiama išcentrinės jėgos, besisukanti žolė auga į išorę ir sudaro unikalų raštą. Tai kinetinio žemės meno kūrinys, astrobotaninė mašina, žaliasis atrakcionas.

Naujųjų medijų menininko iš Estijos Timo Toots „Skrydžių pranešiklis“ – instaliacija, pranešanti apie komercinius orlaivius, esančius virš vietovės. Kompiuterinis balsas nurodo, iš kur ir kur skrenda lėktuvai. Jų atstumas nuo Raudondvario dvaro išreiškiamas pypsėjimu. Parodos dalyvis Timo Toots yra ne tik menininkas, bet ir Pietų Estijos kaime įkurto meno ir technologijų ūkio MAAJAAM steigėjas ir vadovas. Toje studijoje, rezidencijoje ir galerijoje kasmet nagrinėjamos su technologijomis, visuomene ir gamta susijusios temos.

*

Projektą remia „Tartu – Europos kultūros sostinė 2024“, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, Estijos kultūros fondas, Estijos kultūros ministerija ir Vokietijos ambasada.